Eigenschappen van een orgaan

Voor een orgaan kan je volgende eigenschappen beheren:

Orgaantype

Het type orgaan. Dit staat standaard op 'Default', wat gebruikt kan worden voor de meeste organen. Er zijn ook specifieke types mogelijk, zoals:

  • College: onder dit type kan je kabinetten toevoegen, wat je de mogelijkheid geeft om bevoegde schepenen te selecteren in het formulier. Daarnaast is het mogelijk om de uitbreiding 'Kabinetswerking' te gebruiken, indien deze geactiveerd is.
    Je hebt de mogelijkheid om dit type te koppelen aan een raad.
  • Raad: onder dit type kan je ook kabinetten toevoegen. Daarnaast is het voor deze type organen ook mogelijk om de uitbreiding 'Initiatiefrecht' te gebruiken.
  • Commissie: dit type moet je verplicht koppelen aan een raad. 
Voor raad

Deze optie is enkel zichtbaar als je Orgaantype 'College' of 'Commissie' hebt gekozen. Je kiest hier de raad waar je het college of de commissie aan wilt koppelen aan wilt koppelen.

Commissies kunnen aan meerdere raden gekoppeld worden.

Verkorte naamDe verkorte naam van het orgaan. Deze wordt ook getoond in de kalender.
NaamDe volledige naam van het orgaan. Deze wordt op verschillende plaatsen in de toepassing getoond, alsook in documenten die gegenereerd worden.
Evaluatie hoogdringende punten tijdens de zittingDeze optie geeft aan of hoogdringende agendapunten eerst langs het secretariaat moeten gaan, vooraleer ze op de agenda staan. Indien deze optie is aangevinkt komen ze onmiddellijk op de agenda, zonder eerst langs het secretariaat te gaan voor een goedkeuring. Indien deze optie niet is aangevinkt, komen ze ter goedkeuring bij het secretariaat vooraleer ze op de agenda kunnen komen.
VoorvoegselHet voorvoegsel van het orgaan
Automatische export (checkbox en invulveld)Deze optie geeft aan of er een automatische export wordt gestart, een bepaald aantal dagen voor de zitting. Het aantal dagen op voorhand wordt bepaald door het getal dat je invult in het invulveld.

Enkel open zitting

Open/gesloten zitting

Geeft aan wat voor soort zitting het is. Indien er niets wordt aangevinkt, dan heeft het orgaan enkel een besloten gedeelte. Indien je 'Enkel open zitting' kiest, dan heeft het orgaan enkel een openbaar gedeelte, en in geval van 'Open/gesloten zitting', heeft het orgaan beide gedeeltes.
Webcast activerenFEATURE Dit is enkel beschikbaar indien de uitbreiding Webcast geactiveerd is. Hiermee activeer je voor dit orgaan de mogelijkheid om te webcasten.
EntiteitDe entiteit waar het orgaan onder valt
Aanduiden bespreekpunten

Duidt aan op welke manier bespreekpunten worden aangeduid:

  • Default: elke gebruiker duidt voor zich de bespreekpunten aan
  • Fractie: de bespreekpunten worden op fractiebasis aangeduid
  • Kabinet: de bespreekpunten worden op basis van het kabinet aangeduid
Budgethouder procesFEATURE Indien dit voor een orgaan is aangeduid, en voor een dienst is aangeduid, wordt in sommige processen het budgethouder proces geactiveerd.
Markeren van titel toegestaanIndien dit is aangeduid, kan de gebruiker bij het ingeven van een commentaar kiezen om de titel te markeren.
Enkel toegestaan om PDF's te bekijken (niet downloaden/afprinten)

Indien dit is aangeduid, kunnen er voor dit orgaan geen PDF's gedownload of geprint worden. Ze kunnen alleen in de browser worden bekeken. 

Opgelet: dit kan enkel gebruikt worden i.c.m. een feature die er voor zorgt dat alle documenten inline getoond worden.

Synchroniseer dagordenummers met commissieIndien dit is aangeduid, zullen de agendapunten van dit orgaan die gelijktijdig op een commissie staan, hetzelfde dagordenummer hebben.
Automatisch archiverenFEATURE Indien dit is aangevinkt, wordt er automatisch gearchiveerd vanaf een bepaald aantal handtekeningen
Archief export IDFEATURE De ID van het archief waar de besluiten naar gearchiveerd moeten worden.
QuorumFEATURE Deze optie is enkel beschikbaar wanneer de stemmodule geactiveerd is. Hiermee kan je aangeven hoeveel procent van de raadsleden aanwezig moet zijn om rechtsgeldig te stemmen
StemtijdFEATURE Deze optie is enkel beschikbaar wanneer de stemmodule geactiveerd is. Hiermee kan je aangeven hoe lang men de tijd heeft om te stemmen.

Normale termijn

Hoogdringende termijn

Hier kan je een termijn ingeven tot wanneer auteurs een agendapunt (of hoogdringend agendapunt) kunnen aanmaken voor een zitting.

Om een termijn in te stellen begin je altijd met twee letters.

  • De eerste letter moet A of B zijn
    • A zorgt er voor dat de dagen, uren en minuten die je ingeeft, worden afgetrokken van de zittingsdatum (01d12u00m wil zeggen dat van de zittingsdatum exact 1 dag en 12 uren worden afgetrokken om de uiterlijke aanmaakdatum te berekenen voor een besluit. Als de vergadering om 9 uur 's ochtends door gaat op de 15de, zorgt deze instelling er voor dat je tot 9 uur 's avonds op de 13de agendapunten kan aanmaken)
    • B zorgt er voor dat enkel de dagen worden afgetrokken van de zittingsdatum, en de uren en de minuten de uiterlijke tijd zijn op die dag (01d12u00m wil zeggen dat de termijn één dag voor de vergadering ligt, om 12 uur 's middags. Als de vergadering om 9 uur 's morgens door gaat op de 15de, zorgt deze instelling er voor dat je tot de 14de om 12 uur 's middags een agendapunt kan aanmaken voor die zitting).
  • De tweede letter moet K of W zijn
    • K zorgt er voor dat er geteld wordt in kalenderdagen
    • W zorgt er voor dat er geteld wordt in werkdagen (hierbij wordt er buiten de weekenddagen, ook rekening gehouden met de vakantiedagen)
  • Vervolgens moet je nog de termijnen ingeven (dagen, uren, minuten). Om het aantal dagen te tellen, tel je de dag van de zitting zelf best niet mee (dus als de zitting op donderdag is, en de termijn op woensdag, dan is dat 1 dag voor de zitting).


Termijnen initiatiefrechtPer soort initiatiefrecht kan je ook een termijn instellen, volgende de regels die hierboven beschreven staan. Specifiek is dat je hier naast de 'Wettelijke termijn', ook een 'Toegestane termijn' kan instellen. Met de toegestane termijn kan je er voor zorgen dat men pas vanaf een bepaald moment ten vroegste bepaalde soorten initiatiefrecht kunnen indienen.
Zichtbare informatie van besluiten

Met deze optie kan je bepaalde schermen van de besluiten van dit orgaan verbergen. Je kan de pagina 'Advies en goedkeuring' verbergen, alsook de historiek, de 'Info' pagina, en de 'Notulen' pagina.

Informatie uitsluiten bij doorstromen naar dit orgaan

Met deze optie kan bepaalde informatie (tekstvelden) uitgesloten worden op het moment dat een agendapunt doorstroomt naar dit orgaan. Er kan een selectie gemaakt worden uit alle tekstvelden uit het formulier. Wanneer hier velden worden toegevoegd, en een punt stroomt door naar het orgaan waarop deze instelling is gedaan, dan wordt de inhoud van het veld verwijderd. De inhoud blijft wel beschikbaar op het orgaan waarop het agendapunt voor het doorsturen stond.

Indien het gekozen veld ook zorgt voor een automatisch artikel in het besluitgedeelte (optionele feature), wordt dit artikel ook automatisch gewist.