LBLOD - gelinkt publiceren en melden
- Sander Vliegen
- Karien Stubbe
Vanaf 30 juni 2021 wordt het voor lokale besturen in Vlaanderen verplicht om in gelinkt formaat hun gegevens bekend te maken. Dit project staat ook gekend als LBLOD (lokale besluiten als linked open data).
Je kan via ons YouTube kanaal bekijken wat je moet ondernemen om volledig in orde te zijn. Je krijgt ook al een demonstratie van de integratie met het meldingsplicht die we vanaf versie 2021.2 beschikbaar zullen stellen
Lees je het liever door, dan vind je hieronder ook nog informatie over de bekendmakingsplicht:
Indien je niets kan toevoegen bij zittingsleden beheren zoals hieronder beschreven, dan is LBLOD voor jouw bestuur nog niet geactiveerd. Neem contact op met je contactpersoon om hierover verder af te stemmen.
Om de data van jouw bestuur volledig te kunnen ontsluiten aan maturiteitsniveau 3 van het LBLOD project, dien je na deze update met twee zaken rekening te houden in het beheer:
Zittingsleden koppelen aan mandatendatabank
Om aan het ABB kenbaar te maken welke zittingsleden aanwezig waren bij een vergadering, hoe er gestemd is door zittingsleden, ... worden de gebruikers in de toepassing gelinkt met een mandataris uit de mandatendatabank. Dit voer je zelf uit via zittingsleden beheren:
- Open via het beheertandwiel 'Zittingsleden beheren'
- Kies een orgaan
- Wijzig het zittingslid
- Kies bij onderdeel 'LBLOD' voor de huidige bestuursperiode (deze staat standaard geselecteerd) en vervolgens de relevante mandataris die overeenkomt met de gebruiker.
- Deze mapping dient handmatig te gebeuren door het bestuur omdat de naam van de gebruiker en zijn 'officiële' naam zoals in de mandatendatabank regelmatig niet overeenkomt, en binnen de toepassing geen rijksregisternummer wordt bijgehouden
- Bij een nieuwe mandataris of een nieuwe legislatuur moet dit opnieuw worden uitgevoerd
- Voer deze stappen ook uit voor de secretaris(sen) van het orgaan.
Je moet deze koppeling aanbrengen voor elk orgaan waarvoor je gegevens bekend maakt, zoals het college, de gemeenteraad, ...
In principe moet je deze koppeling ook aanbrengen voor het autonoom gemeentebedrijf. Op heden is het echter nog niet mogelijk om hiervoor de nodige informatie op te halen. Dit wordt door Green Valley Belgium opgevolgd met het ABB. Dit neemt uiteraard niet weg dat je wel gewoon gegevens kan bekendmaken voor deze vergaderingen.
Krijg je voor een van de volgende organen een foutmelding wanneer je dit wilt instellen, neem dan contact op met de servicedesk:
- College van burgemeester en schepenen
- Gemeenteraad
- Burgemeester(besluiten)
- Raad voor maatschappelijk welzijn
- Vast Bureau
Wetgeving gelinkt met Vlaamse Codex in de Artikelen
De artikelen uit het decreet lokaal bestuur die betrekking hebben op de bevoegdheidsregelgeving, zijn door Green Valley Belgium in het verleden ingeladen in het systeem. Gebruik je binnen jouw bestuur deze wetgeving om naar te refereren voor wat betreft de bevoegdheidsregelgeving, dan moet je voor dit onderdeel niets doen, en is dit automatisch in orde.
Gebruik je eigen wetgeving om te refereren naar het decreet lokaal bestuur? Zoek dan de overeenkomstige wetgeving op die door Green Valley Belgium werd ingeladen via management → besluiten → artikelen, en kopieer de '
Zoals gebruikelijk publiceer je allereerst de verschillende agendapunten en aangemaakte publicaties naar de raadpleegomgeving.
Vanaf versie 2020.2 van de applicatie zorgt het publiceren van de agendapunten er echter ook voor, dat het systeem bepaalde gelinkte open data publicaties aanmaakt. De bijkomende publicatie hiervan is belangrijk, omdat dit de bron van informatie voor de Vlaamse Overheid is, voor alle agendapunten die niet specifiek gemeld moeten worden.
Je gaat als volgt te werk:
- Vink de gewenste agendapunten aan, en kiest om ze te publiceren naar de raadpleegomgeving
- Publiceer, naargelang de noodzaak, de titel, samenvatting en/of de inhoud, en bevestig je de publicatie
- Ga vervolgens opnieuw naar 'Publiceren naar raadpleeg' zonder agendapunten aan te vinken. Via deze weg publiceerde je voorheen mogelijk je zelf gegenereerde publicaties.
- Merk op dat deze pagina momenteel uit twee delen bestaat:
- Documenten: dit zijn je zelf aangemaakte publicaties, die mag je nog steeds publiceren als je dit voorheen ook reeds deed. Ze hebben echter vanaf 30 juni geen waarde meer in het kader van de bekendmakingsplicht. Ze kunnen wel nog nuttig zijn voor burgers om bijvoorbeeld een printbare versie ter beschikking te hebben.
- Open data: dit is een nieuw onderdeel. De applicatie genereert op basis van jouw eerder gepubliceerde agendapunten bepaalde open data documenten:
- Een open data agenda wordt gegenereerd wanneer je van minstens één agendapunt de titel hebt gepubliceerd voor de zitting. Dit document moet je bekendmaken voor elk orgaan waarvoor decretaal een bekendmaking van de agenda opgelegd wordt (gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn, ...)
- Een open data besluitenlijst wordt gegenereerd wanneer je van minstens één agendapunt de titel hebt gepubliceerd na de zitting. Dit document moet je bekendmaken voor elk orgaan waarvoor decretaal een bekendmaking van de besluitenlijst opgelegd wordt (college van burgemeester en schepenen, vast bureau, gemeenteraad, ...)
- Een open data notulen wordt gegenereerd wanneer je van minstens één agendapunt de titel hebt gepubliceerd na de zitting. Dit document moet je bekendmaken voor elk orgaan waarvoor decretaal een bekendmaking van de notulen opgelegd wordt (gemeenteraad, raad voor maatschappelijk welzijn, ...)
- Vink de noodzakelijke open data documenten aan, en bevestig de actie
In de raadpleegomgeving zal je nu in de agenda, naast de gepubliceerde punten, ook onderaan de pagina de gepubliceerde open data documenten vinden. Ze worden gemarkeerd met een pictogram. Het zijn deze documenten die voor het ABB noodzakelijk zijn in het kader van de bekendmakingsplicht (voor de meldingsplicht zijn nog andere modaliteiten van toepassing, zie later in dit document).
We leggen momenteel de hand aan onze 2021.2 versie. Hierin zitten nog een aantal wijzigingen die relevant zijn:
- Hierboven beschreven we drie open data documenten. Een document dat nog ontbreekt is de bijkomende agenda, voor het publiceren van bijkomende of hoogdringende agendapunten van de gemeenteraad. Hiervoor voorzien we een oplossing in deze release.
- Het ABB voorziet in een mogelijkheid om software applicaties te koppelen met het digitaal loket in het kader van de meldingsplicht, zodat de meldingen vanuit de applicatie kunnen gebeuren en niet meer via het loket. Deze integratie wordt momenteel afgewerkt aan Green Valley Belgium zijde. Zolang deze versie niet bij jullie bestuur staat, kunnen jullie handmatig meldingen blijven doen. Gebruik hierbij de gepubliceerde open data documenten om de melding te doen, je kan deze ophalen door naar de raadpleegomgeving te gaan, en het gewenste besluit (in het geval dat het bvb. om een belastingsreglement zou gaan moet het volledige besluit gepubliceerd en gemeld worden) of zittingsdocument te openen, en de URL er van te kopiëren om te gebruiken in het loket. Let op, de functionaliteit om automatisch te melden vanuit de toepassing is optioneel en wordt niet automatisch geactiveerd bij de installatie van de nieuwe release.
- Samen met de integratie van de meldingsplicht streven wij er ook naar om een oplossing voor het register van bekendmakingen in te bouwen. De oplossing voor het register van bekendmakingen is onder voorbehoud van goedkeuring van de oplossing door ABB en zou ook één versie (ongeveer één kwartaal) kunnen opschuiven.
De ontwikkelingen voor deze versie zitten in de laatste fase, waarna deze een testfase zullen doorlopen. We verwachten deze versie midden juli vrij te geven. Deze versie zal begeleid worden met de nodige documentatie en webinars, zodat jullie voldoende geïnformeerd worden over de bijkomende functionaliteiten. Ook alle functies die nu reeds beschikbaar zijn, zullen wij dan opnieuw overlopen.
Vooraleer jullie deze versie krijgen, zullen wij ook nog met jullie contact opnemen om een update moment in te plannen voor de 2021.1 versie. Deze bevat een nieuwe versie van de documentgenerator, en de installatie van deze versie is een randvoorwaarde om over te kunnen gaan naar de installatie van de 2021.2 versie. Wij contacteren elke klant individueel om een moment voor de 2021.1 installatie af te spreken, aangezien hierin ook een conversie van de document templates voorzien is - als klant wordt hier van jullie geen inspanning verwacht om de update te laten slagen.