Parameters

Parameters invoegen

In een formulier uit de module Notula kunnen parameters worden toegevoegd. Dit is mogelijk voor de volgende velden:

Een parameter kan uit drie verschillende onderdelen bestaan

  • De naam van de parameter
  • De vraagID van het veld uit het zaaksysteem of contactmomentenbeheer waar de parameter mee moet opgevuld worden (enkel te gebruiken indien zaaksysteem of contactmomentenbeheer actief is)
  • De taaknaam van de taak uit het zaaksysteem of contactmomentenbeheer waarin eventueel de vraagID zit die hiervoor genoemd werd, als de waarde uit een taak gehaald moet worden (enkel te gebruiken indien zaaksysteem of contactmomentenbeheer actief is)

Een parameter waarbij er waarde uit een taak uit een zaak moet worden opgehaald, kan bijvoorbeeld als volgt worden samengesteld:

{{naam:vraagID:taaknaam}}

Terwijl een eenvoudige parameter ook als volgt al functioneert:

{{naam}}

Wanneer je voor een parameters een van meerdere opties wenst op te halen worden de verschillende vraagID's gescheiden met een dollarteken ($).

{{Aanvrager:person_requester_1_last_name$company_person_requester_1_last_name$organization_requester_1_last_name}}


Indien enkel de module Notula actief is, worden deze parameters steeds handmatig ingevuld tijdens het aanmaken van een ontwerpbesluit.

Wanneer echter het zaaksysteem of contactmomentenbeheer actief is, kunnen op voorgenoemde manier ook parameters uit de zaak of het contactmoment worden overgedragen. Voor verschillende velden volstaat het om eenvoudigweg de vraagID (en optioneel de taaknaam) op te nemen, maar er zijn een aantal uitzonderingen:

Soort veld zaaksysteemWaarde parameter

Multiselect
Checkbox
Bijlagen
Kaart

In dit geval zullen alle gekozen waardes, gescheiden door een komma, de parameter vervangen
Kaart

Bij het gebruik van de kaartcomponent, worden er andere waarden opgehaald uit de zaak, afhankelijk van hoe je de vraagID formuleert in de parameters van het besluitformulier:

  • enkel de vraagid van de kaart: het adres in coördinaten wordt opgehaald
  • vraagid_addressname: het volledige adres wordt (tekstueel) opgehaald
  • vraagid_coords: het adres in coördinaten wordt opgehaald

(warning) aan de ID van de kaartcomponent in het zaakformulier moet niets wijzigen.

Adres

Bij het gebruik van het adrescomponent, worden er andere waarden opgehaald uit de zaak of het contactmoment, afhankelijk van hoe je de vraagID formuleert in de parameters van het besluitformulier:

  • enkel de vraagid van het adrescomponent: het volledig adres wordt in het gekende formaat opgehaald
  • als "adress" in de vraagid van het adrescomponent vervangen wordt door "zip_code" wordt niet het volledige adres opgehaald maar enkel de postcode
  • als "adress" in de vraagid van het adrescomponent vervangen wordt door "street_name" wordt niet het volledige adres opgehaald maar enkel de straatnaam
  • als "adress" in de vraagid van het adrescomponent vervangen wordt door "house_number" wordt niet het volledige adres opgehaald maar enkel de huisnummer
  • als "adress" in de vraagid van het adrescomponent vervangen wordt door "locator" wordt niet het volledige adres opgehaald maar enkel het busnummer

(warning) aan de ID van de adrescomponent in het zaakformulier moet niets wijzigen.

Periode

Bij het gebruik van het periodecomponent, worden er andere waarden opgehaald uit de zaak, afhankelijk van hoe je de vraagID formuleert in de parameters van het besluitformulier:

  • enkel de vraagid van het periodecomponent: de volledige periode in het gekende formaat wordt opgehaald
  • vraagid-from-date of vraagid_date_from: datum vanaf wanneer de periode start wordt opgehaald
  • vraagid-from-time of vraagid_hour_from: tijd vanaf wanneer een evenement start
  • vraagid-to-date of vraagid_date_to: de datum tot wanneer de periode loopt wordt opgehaald
  • vraagid-to-time of vraagid_hour_to: de tijd tot wanneer het evenement loopt wordt opgehaald
Herhalende secties

Om informatie uit een sectie te halen, dient er een extra toevoeging gedaan te worden aan de parameterinstellingen die hierboven besproken werden.

Om aan te geven dat informatie uit een sectie moet worden opgehaald, moet eerst de sectie gestart worden met volgende code:

{{#<label sectie>:<ID sectie>:<ID taakformulier}}

Het afsluiten van een sectie kan met volgende code gebeuren:

{{/<label sectie>:<ID sectie>:<ID taakformulier}}

  • Label sectie is de label van de sectie (vrij te kiezen)
  • ID sectie is de ID van de sectie zoals ze in het zaak of taakformulier gedefinieerd is
  • ID taakformulier is optioneel en dient enkel ingevuld te worden als er informatie uit een taak moet worden opgehaald

Tussen deze twee tags, kunnen gewone parameters worden toegevoegd zoals hierboven beschreven. In de parameters zelf moet niet verwezen worden naar de sectie.

Artikels
Gezinsleden
Diensten en rollen
Diensten en gebruikers

Voor deze velden is geen parameterondersteuning voorzien.

Parameters gebruiken om meerdere besluiten in één keer aan te maken

De parameter functionaliteit kan gebruikt wordt om in één keer meerdere besluiten aan te maken. Je kiest in dit geval om een 'Reeks van besluiten' aan te maken. Dit geeft je vervolgens de mogelijkheid om meerdere lijnen met parameters in te vullen.

Per besluit dat je uiteindelijk wilt maken, voeg je één lijn met parameters toe. Je kiest na het invoegen van de lijnen voor Parameters invoegen. Vervolgens kan je het formulier doorlopen en vaste tekst aanpassen. Hierbij zal je nog steeds de parameters zien staan, ze zullen immers pas vervangen worden op het moment dat je het formulier definitief opslaat. Er wordt dan één besluit aangemaakt voor elke lijn parameters die je hebt ingevuld. Vervolgens werkt elk besluit individueel verder.

Je kan desgewenst bij het invoegen van de parameters kiezen 'Besluiten bundelen onder één hoofdagendapunt'. Hier kan je een titel ingeven, wat er vervolgens voor zal zorgen dat de agendapunten op de agenda onder één hoofdagendapunt staan (het hoofdagendapunt functioneert soortgelijk aan een folder).

Je kan ook een Excel gebruiken om de lijnen gemakkelijker in te voegen. Deze Excel moet een kolom hebben per parameter die je kan toevoegen (ook als je een parameter wilt leeglaten moet de kolom er zijn in de Excel).

De parameter functionaliteit kan ook gebruikt worden in combinatie met een bundel van zaken. Wanneer er besluitvorming nodig is, kan je vanuit de bundel de besluitvorming starten, wat er voor zorgt dat je ook maar één keer het besluit moet doorlopen en de parameters gevuld worden met zaakdata.